Transformation of a Small Courtyard7 Photos

Before the transformation

Client Brief: The client wanted the north-facing courtyard to be primarily enjoyed from the inside of the residence and to provide easy access to the carport.

.

The bare fence wall is softened by a climbing hydrangea and an espaliered camellia.

.

Horizontal fencing visually expands the space by drawing the eye outward.

Transformation of a Small Courtyard

The verdant colours of the sweet-boxes (dark green) and the hostas (blue-green) contrast nicely with the maple’s gold and orange tones.

Transformation of a Small Courtyard

An autumn Moon Japanese maple acts as the garden’s focal point. Its placement in the corner of the courtyard that is furthest from the house increases the size of the courtyard as perceived from within the house.

Transformation of a Small Courtyard

Horizontal fencing reads more like a wall, implying continuity with the house. The fence boards are staggered to achieve the look of a continuous plane.