Front Garden for a New Duplex5 Photos

Residential Front Garden Project for a new duplex development

The main feature in the front garden is the large boulder that was found during construction. To reduce the scale of the boulder and to anchor it in the surrounding environment, one third of the boulder was buried. It now looks as if it is situated how nature intended it. A seating area with planting has been positioned around it, with one side of the boulder functioning as a backdrop for the seating area. Paving for the seating area was chosen to complement both the boulder and the residence stucco and was arranged in a checkerboard pattern with 2-inch wide strips in-filled with crushed gravel. Generous 5-foot wide concrete steps lead hospitably from the public side-walk to the front door at an angle emphasized by a concrete edge that creates an inviting rhythm and movement to the residence. The rhythm is accentuated at night by well-lights buried in the gravel infill that project horizontal illumination to the pathways. The planting palette of lime and dark greens emphasizes the contemporary, understated look the clients wished to achieve in this north-facing front garden. The client also participated in the planting to establish a personal connection to the landscape and their home.

Residential Front Garden Project for a new duplex development

Brief: To design the front garden area for both units of a new duplex development and the rear garden of the west-side of the duplex, “Unit A”. Unit A will be occupied by the client and the east-side “Unit B” will be sold. The client requested a contemporary design requiring minimal maintenance. Most of the rear garden should be paved and feature an adjoining dining area, providing space for entertainment and family functions. The rear garden should also accommodate future construction of a 100 sq. ft. studio. The client requested to explore possibilities to include in the design a large boulder (18’ long and 7’ high) that was excavated on–site during the construction.

Urban Residential Garden Design Project for a new duplex development

Generous 5-foot wide concrete steps lead hospitably from the public side-walk to the front door at an angle emphasized by a concrete edge that creates an inviting rhythm and movement to the residence. The rhythm is accentuated at night by well-lights buried in the gravel infill that project horizontal illumination to the pathways.

Urban Residential Garden Design Project for a new duplex development

Project in Progress -The main feature in the front garden is the large boulder that was found during construction. To reduce the scale of the boulder and to anchor it in the surrounding environment, one third of the boulder was buried. It now looks as if it is situated how nature intended it. A seating area with planting has been positioned around it, with one side of the boulder functioning as a backdrop for the seating area.

Urban Residential Garden Design Project for a new duplex development

Paving for the seating area was chosen to complement both the boulder and the residence stucco and was arranged in a checkerboard pattern with 2-inch wide strips in-filled with crushed gravel.